Ο ρόλος της μάσησης στην ανάπτυξη της ομιλίας

Η ένταξη των στερεών τροφών στη διατροφή των παιδιών δεν είναι σημαντική μόνο για τη μάσηση, αλλά και για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της ομιλίας. Οι μύες οι οποίοι ενεργοποιούνται με τις κινήσεις του στόματος, των χειλιών, της γλώσσας και της σιαγόνας κατά τη διαδικασία της μάσησης και της κατάποσης υγρών και στερεών τροφών, είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη της ομιλίας.

 

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, είναι καλό να εντάσσουμε σταδιακά στερεά τροφή στη διατροφή του. Οι διαφορετικές υφές ενεργοποιούν διαφορετικές κινητικές δεξιότητες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη της ομιλίας. Για παράδειγμα, το πολτοποιημένο φαγητό ενεργοποιεί τη διαδικασία της μάσησης, εξασκώντας έτσι τη γλώσσα η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολλών ήχων (π.χ. /t /, /d /, /k / και /g /), καθώς και την ανάπτυξη της ομιλίας. Η στερεά τροφή συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του σαγονιού, αλλά και των μυών των χειλιών και της γλώσσας, που χρησιμοποιούνται κατά την ομιλία. Επίσης, τα χείλη συγκρατούν το φαγητό στο στόμα και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ήχων /m /, /p / και /b/. 

 

Αν καθυστερήσετε να εντάξετε τη στερεά τροφή στη διατροφή του παιδιού σας, είναι πιθανό να επηρεαστεί η ανάπτυξή του και να δημιουργηθεί απροθυμία για κατανάλωση τροφίμων με νέες γεύσεις και υφές. Η καθυστέρηση στη μάσηση μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των μυών που σχετίζονται με αυτήν, αλλά και με την ομιλία του παιδιού. 

 

Συμπέρασμα: μέσω της διαδικασίας της μάσησης πραγματοποιείται ενεργοποίηση αλλά και ενδυνάμωση των μυών του στόματος, των χειλιών, της γλώσσας και της κάτω γνάθου, οι οποίοι σχετίζονται με την ανάπτυξη της ομιλίας. Έχει παρατηρηθεί πως αδύναμοι-χαλαροί αρθρωτές, σχετίζονται με καθυστερημένη ένταξη στερεών τροφών στη διατροφή των παιδιών.

 

 

Ανυφαντή Έλενα

Λογοθεραπεύτρια του κέντρου Έργο αγάπης

Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρναί

Γράφει ο / η: 

Λεωφόρος Δεκελείας 41 & Ξενοφώντος 19, Αλώνια - Πλακάκια
2102460232