ΜΠΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

ΜΠΎΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

Η πρώτη μη αλκοολούχα μπύρα εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1919, λόγω της ποτοαπαγόρευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αλκοόλ ήταν εκτός νόμου από τη χώρα. Η γεύση κράτησε τους καταναλωτές και η μπύρα χωρίς αλκοόλ ως αφέψημα διαδόθηκε στον πλανήτη, ακόμη και χωρίς τον περιορισμό της νομοθεσίας.
Παρ’ όλα αυτά είναι αλήθεια πως οι μπύρες που θεωρούνται μηδενικές σε αλκοόλ, περιέχουν κάποια ποσότητα που βέβαια εξαρτάται από το νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας. Περιέχει ως μέγιστη ποσότητα 1,2 βαθμούς αλκοόλ ή 0,5% , κάτι που οι παρασκευαστικές εταιρίες πασχίζουν να μηδενίσουν.

Ανά 100γρ μπύρας χωρίς αλκοόλ εντοπίζονται περίπου 30 θερμίδες (οι μισές περίπου από μια με αλκοόλ), νάτριο, κάλιο καθώς και υδατάνθρακες, βιταμίνες και νερό. Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, σε περίπτωση μηδενικής ποσότητας ζάχαρης, επαληθεύουν τη θεωρία ότι σβήνουν τη δίψα.

Όπως αντιλαμβανόμαστε είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και από το αγαπημένο μας κρασί και σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ενταχθεί σε φυσιολογικές ποσότητες (περίπου 3 ανά εβδομάδα), ειδικά αν παραληφθούν τα ένοχα συνοδευτικά με τα οποία προτιμούμε να την καταναλώνουμε.

Είναι σημαντικό όμως να σημειωθούν οι ευεργετικές της ιδιότητες στον οργανισμό μας, αφού πέρα από γευστική είναι και ένα ρόφημα που προσφέρει!

Λειτουργεί ως διουρητικό για την κάθαρση των νεφρών και τη σχετική αποτοξίνωσή τους σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά, που προκαλούν κατακρατήσεις, και ταυτόχρονα βοηθάει στη χαλάρωση.
Λόγω των αντιοξειδωτικών μειώνει το οξειδωτικό στρες άρα και το ρίσκο σε καρδιαγγειακές παθήσεις και την εμφάνιση καρκίνου. Επιπροσθέτως βελτιώνει τις τιμές της χοληστερόλης (HDL, LDL, TG, ολική χοληστερόλη) και την αρθρίτιδα (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε πυρίτιο) και μειώνει την υπέρταση.

Πέρα από τον υγιή πληθυσμό είναι καλή επιλογή για έγκυες μετά τον τέταρτο μήνα εγκυμοσύνης αλλά και για αθλητές αφού μετά από μια μελέτη του 2009, στο Μαραθώνιο του Μονάχου σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μονάχου Γιοχάνες Σερ (Johannes Scherr), χορηγήθηκε μπύρα χωρίς αλκοόλ σε δρομείς και διαπιστώθηκαν πολύ λιγότερες φλεγμονές και αναπνευστικές λοιμώξεις από άλλους δρομείς με λήψη placebo φαρμάκων. Θρεπτικό, γευστικό και δροσιστικό, ακόμη το σκέφτεστε;

 

Έφη Νοικοκύρη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Bsc

Δικελί 4 Νέα Σμύρνη 

Επικοινωνία:  2101048634 - 6957409594

 

Γράφει ο / η: