ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΩΣ «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ» ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Υποψιάζομαι ότι το φαγητό λειτουργεί για το παιδί μου ως καταφύγιο

Η πρόσληψη τροφής για τον άνθρωπο δεν έχει μόνο βιολογική, αλλά και ψυχική αξία.

Ως γονείς μπορείτε να παρατηρήσετε αν το παιδί σας καταναλώνει περισσότερο φαγητό όταν βιώνει αρνητικά συναισθήματα και αντίστροφα, αν το υπερβάλλον βάρος του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα να αναζητά ανακούφιση πάλι από το φαΐ.

Σταδιακά η αύξηση του βάρους δημιουργεί στο παιδί αρνητική εικόνα για το σώμα του, μειώνει την αυτοεκτίμησή του, προκαλεί αρνητικές σκέψεις, με συνέπεια τάσεις απομόνωσης και κατάθλιψης, που συχνά οδηγούν σε διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς.

Το ίδιο το φαγητό, μέσω των συστατικών που περιέχει, μπορεί πράγματι να επιδράσει αγχολυτικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τροφές, όπως η ζάχαρη, η σοκολάτα ή τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, επηρεάζουν τις εκκρίσεις ορμονών και νευροδιαβιβαστών στο σώμα μας, που συνδέονται με συναισθήματα πληρότητας, ανακούφισης και ευφορίας.

Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα  των παιδιών σας πριν ενδώσετε στην επιθυμία τους, ασχοληθείτε μαζί τους, παίξτε, τραγουδήστε, βγείτε μια βόλτα, δείξτε τους την αγάπη σας και δώστε τους την αντίστοιχη προσοχή.

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε το φαγητό, διαλέξτε υγιεινά σνακ: μια φρουτοσαλάτα, μια μπάρα δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, σπιτικό παγωτό. Τόσες θρεπτικές επιλογές που δε θα τα γεμίσουν μόνο με κενές θερμίδες!

 

Βιβλιογραφία:

«Stop στην παιδική παχυσαρκία, η γενιά του X – Large»,
medNutrition publications

 

Έφη Νοικοκύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βsc

Δικελί 4 Νέα Σμύρνη 

Σ: 2121048634 – Κ: 6957409594

 

Γράφει ο / η: