Εκτιμώ σωστά το βάρος του παιδιού μου;
Κατηγορία άρθρου:

Στην Ευρώπη, οι νοτιότερες χώρες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, αγγίζοντας το 20%-40%. Στις βορειοευρωπαϊκές χώρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 10%-20%.
Τι ισχύει άραγε για τα ελληνόπουλα;
Η χώρα μας δυστυχώς κατέχει μια θλιβερή πρωτιά όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία, καθώς κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις τόσο πανευρωπαϊκά όσο και διεθνώς. 20% των παιδιών 10-12 χρονών είναι παχύσαρκα και το 30% υπέρβαρα
Μήπως υποεκτιμώ το βάρος του παιδιού μου;
Πολλοί είναι οι γονείς που δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Φράσεις από γονείς και παππούδες όπως «το πάχος είναι υγεία» ή «θα το πάρουν σε μπόι» είναι προβληματικές. 3 στους 10 γονείς υπέρβαρων παιδιών μπορούν να καταλάβουν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο. Οι παράγοντες είναι πολιτιστικοί, κοινωνικοοικονομικοί και ψυχολογικοί. Αν και οι ίδιοι οι γονείς είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είναι πιο δύσκολο να εκτιμήσουν το βάρος του παιδιού τους.
Γιατί το παιδί μου είναι παχύσαρκο;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί τι φταίει για τα παραπανίσια κιλά του παιδιού σας; Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενώ η τηλεόραση και οι υπολογιστές έχουν πάρει τη θέση της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας. Η αύξηση του βάρους προκαλείται από αυτόν ακριβώς το μηχανισμό.
Η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα οδηγούν στη διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου (προσλαμβανόμενες θερμίδες/δαπανώμενες θερμίδες).
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το βάρους του παιδιού είναι:
- Η κληρονομικότητα και η προδιάθεση για παχυσαρκία
- Ο θηλασμός και η διατροφή του βρέφους
- Οι διατροφικές συνήθειες των γονέων
- Το σχολείο, οι δάσκαλοι, οι φίλοι, γενικότερα το κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού και των γονέων
- Η διαθεσιμότητα τροφίμων στο σπίτι
- Οι αθλητικές δραστηριότητες του παιδιού
- Ορμονικές διαταραχές, όπως η ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών
- Συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα του παιδιού
Μπορεί να γίνει παχύσαρκο το παιδί μου ακόμη κι αν δεν τρώει πολύ;
Ένα παιδί που δεν τρώει πολύ ενδέχεται να έχει αυξημένο βάρος αν παράλληλα κινείται ελάχιστα. Επιπλέον, δεν είναι μόνο η υπερβολική ποσότητα που καθορίζει αν ένα παιδί τρώει «πολύ», αλλά και η ποιότητα της τροφής. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να καταναλώνει σνακ πυκνά σε ενέργεια και ενώ φαίνεται σαν να μην τρώει πολύ, στην πραγματικότητα να έχει ιδιαίτερα αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη.
Βιβλιογραφία:
«Stop στην παιδική παχυσαρκία, η γενιά του X – Large»,
medNutrition publications
Έφη Νοικοκύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βsc
Δικελί 4 Νέα Σμύρνη
Σ: 2121048634 – Κ: 6957409594