Εκτιμώ σωστά το βάρος του παιδιού μου;

Στην Ευρώπη, οι νοτιότερες χώρες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, αγγίζοντας το 20%-40%. Στις βορειοευρωπαϊκές χώρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 10%-20%.

Τι ισχύει άραγε για τα ελληνόπουλα;

Η χώρα μας δυστυχώς κατέχει μια θλιβερή πρωτιά όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία, καθώς κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις τόσο πανευρωπαϊκά όσο και διεθνώς. 20% των παιδιών 10-12 χρονών είναι παχύσαρκα και το 30% υπέρβαρα

Μήπως υποεκτιμώ το βάρος του παιδιού μου;

Πολλοί είναι οι γονείς που δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Φράσεις από γονείς και παππούδες όπως «το πάχος είναι υγεία» ή «θα το πάρουν σε μπόι» είναι προβληματικές. 3 στους 10 γονείς υπέρβαρων παιδιών μπορούν να καταλάβουν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο. Οι παράγοντες είναι πολιτιστικοί, κοινωνικοοικονομικοί και ψυχολογικοί. Αν και οι ίδιοι οι γονείς είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είναι πιο δύσκολο να εκτιμήσουν το βάρος του παιδιού τους.

Γιατί το παιδί μου είναι παχύσαρκο;

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί τι φταίει για τα παραπανίσια κιλά του παιδιού σας; Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενώ η τηλεόραση και οι υπολογιστές έχουν πάρει τη θέση της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας. Η αύξηση του βάρους προκαλείται από αυτόν ακριβώς το μηχανισμό.

Η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα οδηγούν στη διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου (προσλαμβανόμενες θερμίδες/δαπανώμενες θερμίδες).

 

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το βάρους του παιδιού είναι:

-          Η κληρονομικότητα και η προδιάθεση για παχυσαρκία

-          Ο θηλασμός και η διατροφή του βρέφους

-          Οι διατροφικές συνήθειες των γονέων

-          Το σχολείο, οι δάσκαλοι, οι φίλοι, γενικότερα το κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού και των γονέων

-          Η διαθεσιμότητα τροφίμων στο σπίτι

-          Οι αθλητικές δραστηριότητες του παιδιού

-          Ορμονικές διαταραχές, όπως η ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών

-          Συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα του παιδιού

 

 

Μπορεί να γίνει παχύσαρκο το παιδί μου ακόμη κι αν δεν τρώει πολύ;

Ένα παιδί που δεν τρώει πολύ ενδέχεται να έχει αυξημένο βάρος αν παράλληλα κινείται ελάχιστα. Επιπλέον, δεν είναι μόνο η υπερβολική ποσότητα που καθορίζει αν ένα παιδί τρώει «πολύ», αλλά και η ποιότητα της τροφής. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να καταναλώνει σνακ πυκνά σε ενέργεια και ενώ φαίνεται σαν να μην τρώει πολύ, στην πραγματικότητα να έχει ιδιαίτερα αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη.

 

Βιβλιογραφία:

«Stop στην παιδική παχυσαρκία, η γενιά του X – Large»,
medNutrition publications

 

 

Έφη Νοικοκύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βsc

Δικελί 4 Νέα Σμύρνη 

Σ: 2121048634 – Κ: 6957409594

 

Γράφει ο / η: